Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia
- Onko koira terve
- Koiralle tehdään ns Välimeren tautitestit joissa tarkastetaan punkki, lois– ja hietasääksen levittämiä tauteja
- Kaikkia tauteja ei voida poissulkea, mm Leishmania voi olla piilevänä koirassa useita vuosia. Sydänmato voi olla niin alku vaiheessa, että sitä ei lähtötesteissä pystytä toteamaan
- Erittäin tärkeää on testata Välimeren taudit 6kk Suomeen saapumisen jälkeen ja leishmania aina joitain epämääräisiä oireita ilmaantuessa ( ripuli, ihottuma, ruvet korvissa, ontuminen, anemia…)
- Lue lisää www sivuiltamme yleisimmistä taudeista
- Koiralla voi olla myös piileviä vammoja, jotka huomataan vasta vuosein päästä
- Koira on voinut elää todella huonolla ravinnolla ennen kuin se on päässyt turvaan Espanjassa, tälläkin voi olla tulevaisuudessa vaikutusta koiran terveyteen
- Mitä rotua koira on
- Kauttamme tulevat koirat ovat usein löytökoiria, tarhoille hylättyjä tai kadulla lisääntyneitä emme siis tiedä koiran rodusta tai perimästä, emme tiedä koiran vanhempia. Kaikki akuttamme tulevat koirat tulevat SEKAROTUISINA.
- Minkä kokoinen koira on tarkasti ja paljonko se painaa, miksi en saa tarkkoja tietoja
- Koirien perimästä ja rodusta ei ole tarkkoja tietoja kts vastaus yllä. Koiria on yhteistyökumppaneillamme kymmeniä ja vapaaehtoisten voimat ja aika menee perustarpeiden täyttämiseen (esim ruokinta, terveys, puhtaus) joten toissijaiset toiminnot kuten mittaus, punnitseminen, ym on täysin mahdotonta ennen Suomeen tuloa. Koot on vain yritettävä arvioida silmämääräisesti. Varuateita ostaessa kannattaa hommata sellaiset joissa on paljon säätövaraa ja jotka voi tarvitaessa vaihtaa.
- Tuoko koira mukanaa tarttuvia tauteja
- Välimeren taudit ilman taudin välittäjää ei tartu. Suomessa tosin löydettävissä jo borrelioosi ja riketsia punkit.
- Testataanko multiresistanssit bakteerit
- Emme testaa. Teimme aikoinaan joka tarhalle satunnaistestauksia eikä yhtään tapausta löytynyt. Jokainen voi halutessaan testata koiran tulon jälkeen.
- Lähteekö koirasta karvaa, onko koiran karva trimmattavaa tyyppiä, onko koira vähän allergisoiva
- Koirat ovat sekarotuisia ( meillä ei ole tietoa vanhemmista ja muusta koiran sukupuusta)ja jokainen yksilö jonka karvanlähtö ja - laatu selviää tarkemmin vasta kun koira on kotona. Pääsääntöisesti koirista lähtee karvaa ja kaikkien koirien hoitoon liittyy myös turkin ja ihon hoito tarpeen mukaan. Sekarotuisuuden vuoksi meillä ei ole tarjolla vähän allergisoivia koiria.
- Onko koira sisäsiisti
- Koira ei ole välttämättä koskaan joutunut opettelemaan sisäsiisteyttä, joten se saattaa olla koiralle ihan uusi asia. Ensimmäinen uuden omistajan tehtävä onkin opettaa koiralle kotikoiran tavat sisäsiisteydestä lähtien
- Haukkuuko koira sisällä
- Tätä on vaikea tietää koska tarhaolot on täysin eri kun meillä kotiolot. Koiralla on siellä myös haukkuvia kavereita paljon joten voi olla täysin hiljainen tai sitten haukkuu muiden mukana. Vaikea ennustaa kuinka käyttäytyy eri ympäristössä, jossa erilaisia ääniä.
- Koira voi myös olla kotiin tullessaan hiljainen ja ruveta käyttämään ääntään vasta myöhemmin kun on kotiutunut kunnolla, eli emme voi luvata koiran olevan tietynlainen äänen käyttäjä kotiin tultuaan
- Onko koiralla eroahdistusta
- Koiralle voi tulla eroahdistus ihan paikan vaihdoksista. Koira, jolla ei ole esim kotihoidossa ollut eroahdistusta voi alkaa kärsiä siitä omassa kodissa. Lähes aina nämä tarhoilta tulleet koirat ovat eläneet lajitovereiden seurassa joten yksinoloa pitää harjoitella ihan alusta asti pienin askelin.
- Tuleeko koira muiden koirien kanssa toimeen
- Lähes poikkeuksetta kyllä. Ovat asustelleet kymmenien koirien kanssa. Jos eivät tule se kyllä huomioidaan sekä koiran kuvauksessa että kotiutuksessa.
- Mikäli koira ei tule toimeen muiden kanssa tai on tiettyjä rajoitteita löytyy tämä koiran kuvauksesta ja mikäli mainintaa ei ole on lähtökohtaisesti koira tullut muiden kanssa toimeen ongelmitta. Tämä ei kuitenkaan poissulje mahdollisuutta että tulee vastaan koira tai koiria joita se ei siedä
- Tuleeko koira kissojen kanssa toimeen
- Tätä emme tiedä, ellei koira asu Suomessa kissaperheessä tai tiedetä aiemmin asuneen kissaperheessä. Tästäkin aina maininta koiran kuvauksessa, mikäli tiedetään olevan ok kissojen kanssa.
- Rikkooko koira tavaroita
- Pitää ajatella myös aikuisen koiran ottamista samana kuin ottaisi pennun. Koira ei tiedä mikä kotioloissa on ns arvotavaraa. Jotkut rikkovat tavaroita läpi elämänsä, jotkut eivät juurikaan. Koiraa tulee aktivoida ja järjestää mielekästä tekemistä, silti varauduttava omaisuuden menetyksiin
- Nukkuuko koira yöt
- Tämäkin on opeteltava asia uudessa kodissa. Päivärytmi ja säännöllisyys auttaa
- Osaako koira matkustaa liikennevälineissä
- Pakostakin nämä ovat matkustaneet useissa liikennevälineissä. Se että tykkääkö koira siitä ja miten se onnistuu jatkossa, on paljolti myös uuden omistajan vastuulla. Tosin kaikki eivät esim matkapahoinvoinnista pääse koskaan eroon. Pienin askelin opeteltava tämäkin.
- Osaako koira kävellä hihnassa
- Useimmat eivät ole koskaan aiemmin kävelleet hihnassa. Opeteltava taito vähitellen koiran kotiudutta.
- Mitä temppuja koiralle on jo opetettu
- Kukaan, joka koiria pelastaa ei valitettavasti pysty opettamaan koiralle temppuja. Aika menee ihan päivittäiseen hoitoon tarhoilla. Kotihoidossa koira alkaa oppimaan elämistä kotona. Koiralle kannattaa ensimmäisenä ”temppuna ” opettaa luoksetuloa ( karkaamisriski rescueilla erittäin suuri) ja kun se sujuu hyvin niin siirtyä asteittain seuraaviin
- Onko koiralla metsästysviettiä
- Metsästäjien hylkäämillä koirilla varmasti. Rodunomainen ominaisuus myös. Vaikea ennustaa tarhakoiralla, miten käyttäytyy Suomessa.
- Onko koira tottunut ulkoilemaan vapaana
- Rescue koiraa ei pidetä vapaana kuin aidatulla alueella. Eikä ulkoiluteta flexissä
- Koirakohtaista miten se tottuu oppii ja kotiutuu, myös rotuperimällä merkitystä (esim metsästysrodut) eli näillä vaikutusta miten koira tulevaisuudessa voi olla vapaana, iso osa koirista oppii kyllä ajan saatossa pitkäjänteisellä kärsivällisellä opettamisella
- Osaako koira olla yksin päivät
- Uusi asia koiralle, joka pitää uuden omistajan opettaa. Nämä koirat eivät varmaan koskaan aiemmin elämässään ole olleet yksin.
- Mitä koira on tottunut syömään
- Koirat saavat tarhalla kuivaruokaa, samaa ei ole saatavana Suomesta. Kannattaa siis varautua vatsaongelmiin alussa (myös uusi paikka ja matka sekoittavat vatsaa). Kannattaa aloittaa helposti sulavilla ruuilla (esim kana, riisi, piimä, raejuusto) ja totuttaa vähitellen haluamaasi ruokintaan. Maitohappobakteerit auttavat myös alkuun tasoittamaan vatsaa.
- Pitääkö koiraa joka päivä ulkoiluttaa useasti
- Jos otat koiran sitoudut siihen, että koiraa saa tarpeeksi liikuntaa. Ulkoilu on samalla myös ko
- iran vessa. Useimmat meistä ihmisistäkin joutuvat käymään useamman kerran päivässä vessassa.
- Saanko mennä katsomaan kotihoidossa olevaa koiraa ennen kuin täytän kotiselvityksen
- Valitettavasti et. Turvallisuussyistä emme ota vieraita ihmisiä kotiimme. Kotirauhaa haluamme säilyttää myös kotihoitajilla ja koiraa mennään katsomaan vasta sitten kun ajatellaan että olet mahdollisesti sopiva koti.
- En halua täyttää kotiselvitystä itsestä ennen kuin olen saanut lisätietoja koirasta
- Meidän on ensin tiedettävä adoptoijasta yleisest tiedot, ennenkuin alamme ruotia koiran sopivuutta perheeseen. Emme valitettavasti käytä vapaa-aikaamme näihin kyselyiin vaan keskitymme niihin jotka etenevät prosessissa sääntöjämme noudattaen.
- Saanko lisää tietoja, kuvia ja videoita koirasta yksityisviestillä vain minulle
- Valitettavasti vapaaehtoisten aika ei riitä välttämättä lisäkuvien ja videoiden ottamiseen (kohdemaissa kymmeniä koiria yhden hoitajan vastuulla usein oman päivätyön lisäksi). Kaikki kuvat ja videot jotka saamme laitetaan tasapuolisuuden vuoksi koiran omaan facebook kansioon josta tiedot päivittyvät sitten myöhemmin www -sivuille
- Varasin koiran kommentoimalla facebook kansioon miksi en saanut koiraa
- Jokainen adoptio noudattaa samaa kaavaa, josta yksityiskohtaiset ohjeet facebook sivuillamme kiinnitetyssä julkaisussa sekä www-sivuillamme
- Minulle tehtiin virtuualikotikäynti mutta kukaan ei ottanut minuun yhteyttä ja en saanutkaan koiraa, miksi
- Virtuaalikotikäynnin tekeminen ei ole mikään varmistus koiran saamiselle, usein siinä päädytäänkin juuri siihen että rescue koira tai kyseinen koira ei ole perheeseen sopiva. Adoptoijan tulee itse olla yhteydessä adoptiovastaavaan ja käydä virtuaalikotikäynnin tulos ja adoptiopäätös vielä läpi. Me emme ikinä soittele kenenkään perään koska emme halua tyrkyttää koiria missään vaiheessa ettei kukaan tekisi adoptiopäätöstä millään tavalla ” pakotettuna” tai siksi ettei enää kehdannut sanoa ei.
- Haluaisin koiran kokeiluun ja sitten päätän adoptiosta
- Me emme valitettavasti voi antaa koiriamme kokeiluun. Nämä koirat ovat mahdollisestijo joutuneet kokemaan paljon ja sopeutumaan useasti erilaisiin olosuhteisiin. Joitain koiria käy tapaamassa useita ehdokkaita. Mieti itse miltä tuntuisi kerta toisensa jälkeen yritää sopeutua uuteen perheeseen ja tulla mahdollisesti taas hylätyksi. Annamme koiria vaan sitoutuneisiin perheisiin jotka ovat valmiita myös tuleviin haasteisiin uuden perheenjäsenen kanssa.
- En halua noudattaa soittoaikaa vaan kokeilen jos puhelimeen vastataan niin saan hoitaa asiani
- Työ on vapaahetoistyötä jota tehdään vapaa-ajalla. Saatat häiritä työpäiväämme, puhelimemme ovat henkilökohtaisia ja pääsääntöisesti käytettävissä henkilökohtaisiin ja työasioihin. Pyydämme ystävällisesti kunnioittamaan sitä aikaa, jonka olemme antaneet käytettäväksi. Useimpien meistä on ns pakko vastata puheluihin työpäivän aikana.
- Hätätilanteessa saa soittaa aina
- En löydä koiraa www sivuilta, siitä on esittely vain facebookissa
- Kaikki koirat eivät tule www sivuile, ajantasaiset tiedot koirista on facebooksivuillamme