Ohjeita Kotiutumiseen

OHJEITA KOTIUTUMISEEN


Koiran nouto lentokentältä

Kun tulet noutamaan koiraasi, ota mukaasi vettä ja vesikuppi koiralle, jotain pientä herkkua tai koiran kuivamuonaa, PANTA JA VALJAAT, mielellään kaksi hihnaa, kakkapusseja, pyyhe tai viltti, talouspaperirulla. Emme luovuta koiraa koiraa juopuneelle tai muuten sekavalle henkilölle, emmekä henkilölle jolla ei ole valjaita, pantaa ja talutinta mukana. Emme myöskään luovuta koiraa alaikäiselle.  Mikäli adoptio on tuore, ota tosite kulukorvauksen maksusta mukaan ja varaudu myös todistamaan henkilöllisyytesi.


Koirien saapuessa kentällä on aina paikalla yhdistyksen edustaja. Tunnistat heidät keltaisesta huomioliivistä, jonka selässä on Autetaan Eläimiä Ry CREW- painatus. Yleensä heillä on myös mukana lentokenttätiimin koira, jolla on keltainen"työliivi" päällä. Edustajamme  ottaa koirat vastaan, tarkistaa että koiralla on kaikki kunnossa,  käy omistajan kanssa paperit vielä läpi sekä tarkistaa koiran mikrosirun ja passin. Häneltä voi ja kannattaa kysyä mahdollisesti mieltä askarruttavia asioita. Toivomme myös, että uusi omistaja on oma-aloitteisesti yhteydessä yhdistykseen ja kertoo, miten elämä kotona on lähtenyt käyntiin. Ota aina yhteyttä heti mikäli jokin asia vaivaa mieltäsi tai ongelmia ilmenee, sillä olemme täällä Sinua varten ja auttamassa myös kotiin tulon jälkeen. Yhdistys on aina valmis auttamaan ongelmatilanteissa, joten meihin kannattaa olla yhteydessä.



Kotiin tulo ja perheenjäseniin tutustuttaminen

Saavuttuasi kotiin koiran tulisi saada rauhassa tutustua uuteen kotiinsa ja perheenjäseniin. Jos kotona on jo muita koiria, kerää luut, lelut ja kaikki muutkin mahdolliset riidanaiheuttajat pois lattioilta. Järjestä koirien ensitapaaminen kodin ulkopuolella ja siirtykää sitten yhdessä sisälle. 


Jos perheessä on lapsia, tulee heille etukäteen tehdä selväksi ettei koiran luo voi rynnätä, sitä ei voi mennä halailemaan tai muuta sellaista. Koiran tulee saada tutustua omin ehdoin pikkuhiljaa,  omalla aikataulullaan, ei missään nimessä pakottamalla. Lentomatka on koirille valtava stressi ja jokainen koira reagoi matkustamiseen yksilöllisesti. Joka tapauksessa koira ei ole heti kotioloissa oma itsensä. Anna siis koiran olla kotona aluksi ihan rauhassa, että se voi haistella uuden kodin jokaisen nurkan ja tutustua paikkoihin ja kodin muihin asukkeihin. Koirat ovat yksilöllisiä, toiset sopeutuvat yleensä nopeasti ja toisilla taas voi mennä hyvinkin pitkäänkin, eli kärsivällisyyttä tarvitaan.


Tarhalta tulevat koirat eivät välttämättä ole olleet koskaan kotioloissa, vaan eläneet kadulla ja tarhalla, joten melkein kaikki asiat ovat koiralle uusia (esim. TV, imuri, peilit jne.), ja ne saattavat aluksi tuntua koirasta jopa pelottavilta. Koiran peloista ei kannata tehdä numeroa, koska koiran lohdutteleminen pahentaa pelkotiloja. Valtaosa koirista ei myöskään ole heti sisäsiistejä. Joskus koiran kanssa voi joutua aloittamaan sisäsiisteysharjoittelut kuin pienen pennun kanssa ja lattialle kannattaa laittaa sanomalehtiä. Toisinaan matkasta stressaantunut koira voi olla pissaamatta hyvinkin pitkään, jopa yli vuorokauden. Tästä ei kannata säikähtää vaan rauhallisesti kävelyttää koiraa ulkona usein ja antaa sen haistella muiden koirien merkkejä. Lennon jälkeen vatsakin saattaa olla hieman sekaisin, joten varaudu siihen että tarpeet saattavat tulla sisälle kun koira alkaa rentoutua.


HUOM!

Koira on erittäin altis karkaamiselle ensimmäisten kuukausien ajan. Pidä huoli siitä että ulkoiluvarusteet ovat turvalliset ( valjaat  JA panta JA KAKSI hihnaa), toinen hihna kiinnitetty itseesi niin että koira ei karkaa vaikka ote lipeäisi. Älä käytä fleksiä enen kuin olet täysin varma että koira tulee luoksesi kutsusta tai pysähtyy käskystä.


Varmista ENNEN koiran kotiin tuloa että kotisi on turvallinen, koira ei saa päästä tippumaan avoimista ikkunoista, jotkut koirat osaavat avata oven kahvasta,joten varmista että lukko on sellainen jota koira ei saa auki. Varmista myös karkaamisen estäminen ulko-ovista liikuttaessa, koiraa varten pitää olla turvaportti tai väliovi jolla estetään koiran karkaaminen suoraan ulko-ovesta.


Opeta koirallesi ensimmäisenä tänne-käsky (mikäli se on vaan suinkin mahdollista) ja vahvista sitä montaa kertaa päivässä. Mikäli ulkoilette koirapuistossa varmista ensin puiston turvallisuus ja päästä koira vasta sitten puistoon. Aluksi voi olla hyvä pitää puistossa liinaa perässä, kaikki koirat eivät halua antaa kiinni.


Koira on kiinnitettävä myös autoon niin että ei karkaa kun avaat oven. Muista tarkistaa karkaamisen estäminen ja karkausherkkyyden ymmärtäminen kun jätät koirasi hoitoon. Ensimmäisten kuukausien ajan koiraa ei saa jättää yksin valvomatta aidatulle pihalle tai koirapuistoon, eikä lasten tule taluttaa koiraa.


Loishäätö

Kaikki kauttamme Suomeen tulevat koirat madotetaan tarhalla ennen lähtöään. Joskus lähtömaassa annettava madotus/loishäätö ei aina riitä ja koirat on syytä madottaa uudelleen, kun ne saapuvat Suomeen. Suosittelemme madottamaan koiran kahden viikon kuluttua Suomeen tulonsa jälkeen Axilur-nimisellä matolääkkellä tehostettuna viiden  päivän kuurina. Tarkemmat annostus ohjeet löytyy pakkauksen mukana tulevasta ohjeesta. Muistathan punnita koiran jotta annostus tulee varmasti oikein. Jos perheessä on muita koiria, kaikki koirat tulee madottaa samaan aikaan. Axiluria saa apteekista ilman reseptiä.


Yleinen tarkastus ja hoito

Koira kannattaa tarkastaa huolella, koska koirat saattavat saada lennon jäljiltä korva- ja silmätulehduksia sekä yskää. Silmät kannattaa puhdistaa keitetyssä, haaleassa vedessä kostutetuilla pumpulityynyllä muutaman ensimmäisen  päivän ajan. Silmät saattavat punoittaa ja olla kuivia, niihin voit tarvittaessa laittaa tippoja. Jos silmät punoittavat ja kutiavat vielä viikon jälkeen. on hyvä ottaa yhteys eläinlääkäriin. Tarkista myös mahdolliset steriloinnista/kastraatiosta johtuvat tikit ja poistata tikit eläinlääkärillä mikäli ne eivät ole sulanneet. Kynnet on syytä myös leikata. Koira on hyvä käyttää eläinlääkärin tarkistettavana, jos katsot sen tarpeelliseksi. Kotiin tultaessa on hyvä käydä myös puntarilla ja aika ajoin seurata koiran painon kehitystä.


Ruokailu

Koirat syövät tarhalla kuivamuonaa. Lentomatkan aiheuttaman stressin ja/tai uuden kuivamuonan johdosta, heillä saattaa aluksi olla vatsa löysällä kun ne tulevat Suomeen. Tähän voi antaa Aptus tehobaktia, joka on koirien suolistotoiminnan tasapainottamiseen tarkoitettu maitohappobakteerivalmiste. Koiran ruoka onkin syytä valita huolella. Herkälle vatsalle sopivia viljattomia ruokia löytyy mm. eläintarvike kaupoista.  Jos tuntuu, että koiran vatsa ei kestä kuivamuonaa, olisi hyvä tarjota aluksi esim. keitettyä riisiä, hieman raejuustoa sekä jauhelihaa tai kanaa pieniä annoksia useamman kerran päivässä.